top of page
Small wind.png

VEELGESTELDE
VRAGEN

 • Voor wie en welke boerderij is onze molen geschikt?
  Wij mogen onze molen plaatsen op grond met agrarische bestemming in een gemeente met beleid. De molen is interessant voor boerenondernemingen met een energieverbruik van 20.000 kWh per jaar of meer.
 • Wat is de geschikte locatie voor een windmolen op de boerderij?
  De ideale locatie is op het achtererf, in het bouwvlak, zuiden en westen vrij (dus geen hinder van gebouwen en bebossing) en 100 meter van buren.
 • Hoelang duurt het voordat ik mijn molen in gebruik kan nemen na aankoop?
  Je moet rekenen op 6 à 8 maanden tussen een akkoord en installatie van de molen.
 • Hoe reageert mijn vee op de windmolen?
  Als er dieren aanwezig zijn op het land waar de windmolen staat is het aan te raden om schrikdraad rond de molen te plaatsen zodat de elektrakast en mast van de molen niet beschadigd raakt. Het is bekend dat koeien de windmolen zeer interessant vinden. Zeker de elektriciteitskast is goed schurkmateriaal.
 • Wat horen mijn buren als de windmolen draait?
  Geluid is een subjectief iets, iedereen hoort anders. De onderdelen die geluid maken bij onze windmolen zijn: Suizen van de bladen Brommen van de generator Deze geluiden zijn in verschillende mate afhankelijk van de windsnelheid. Voor de geluidproductie van de E.A.Z-13.2 windmolen is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. Uit het akoestisch onderzoek is gebleken dat de windmolen voldoet aan de geluidsnorm van 42 dB op een afstand van 35 meter. Het is daarom niet toegestaan een molen binnen deze afstand te plaatsen bij woningen van derden. Voor een eigen woning of bedrijf is dit geen probleem. 42 dB is vergelijkbaar met het geluid geproduceerd door een koelkast.
 • Wat kan ik over slagschaduw vertellen als mijn buren hier bang voor zijn?
  Slagschaduw wordt berekend door de rotordiameter (13,2m) maal 12 te vermenigvuldigen. Voor onze windmolen wordt een diameter van 158 meter aangehouden. Rekening houdend met de stand van de zon ten opzichte van de gevel van de woning van derden. In de praktijk wordt de windmolen op voldoende afstand van de buren geplaatst om overlast te voorkomen.
 • Waarom zijn de wieken van hout?
  Hout is een zeer sterk en licht product met een hoge buigzaamheid, een hoge vermoeiingsgrens en is volledig recyclebaar. De wieken van onze windmolen zijn vervaardigd uit larikshout. De binnenkant van de wieken worden uitgefreesd en opgevuld met PU-schuim om de wieken zo licht mogelijk te maken. Hoe lichter we de wieken kunnen maken hoe sneller de windmolen begint te draaien. De buitenkant van de wieken worden voorzien van epoxy-coating zodat het hout beschermd wordt tegen zon, water en erosie. Deze coating zorgt tevens voor optimale aerodynamica zodat een laag geluidsniveau wordt bereikt. Het voordeel van hout ten opzichte van glasvezel alternatieven is dus een betere sterkte/gewichtsverhouding, geluidsarm en volledig recyclebaar.
 • Wat is de levensduur van de molen?
  De technische levensduur van onze molen is 20 jaar.
 • Kan de mast ook een andere kleur?
  We vinden het belangrijk dat de molens allemaal dezelfde kleur hebben omdat er dan een uniform beeld blijft in het landschap. Bovendien zien we dat deze kleur goed past in een groen agrarisch landschap. Daarom leveren we de molens niet in andere kleuren. Vaak wordt ook in het beleid gesproken over rustige en ingetogen kleuren.
 • Hoe remt de windmolen bij een hoge windsnelheid?
  Bij een te hoge windsnelheid van 14 m/s (50,4 km/uur) gaan de wieken automatisch pitchen, en draaien ze dus uit de wind. Als het gaat stormen dan draaien ze helemaal plat en vangen ze geen wind meer. Dit is een rem die standaard op de windmolen zit om de veiligheid te garanderen. Daarnaast hebben we ook een back-up rem op de generator. De windmolen gaat automatisch weer draaien als de wind minder hard is.
 • Ik wil graag een EAZ windmolen. Hoe gaat het hele proces?
  Wij ontzorgen in het hele proces van A tot Z. U kunt van ons het volgende verwachten: Adviesgesprek en locatie-analyse op uw boerderij; Offerte op maat; Na de handtekening ontvangt u een leuk relatiegeschenk; Aanvraag van de vergunning en eventuele subsidies door onze backoffice; Wij maken uw molen in onze eigen fabriek in Hoogezand; Het installeren van de windmolen op uw erf door ons eigen team; Onderhouden en monitoren van uw molen.

Heeft u nog een vraag?
Stuur ons een bericht en wij reageren binnen 2 werkdagen.
Vergeet niet het volledige adres (straat en huisnummer, postcode en plaats) van de locatie toe te voegen.

bottom of page