top of page

Wieken van Staatsbosbeheer-hout

Dat onze wieken van hout zijn, is niet alleen omdat een goede uitstraling heeft. Uiteraard is het voor ons heel belangrijk dat onze kleine windmolen past in het landschap en een natuurlijke uitstraling heeft. Maar hout heeft veel meer voordelen ten opzichte van de alternatieven, zoals bijvoorbeeld de witte glasvezel wieken.
Waarom zijn onze wieken van hout?


We krijgen vaak de vraag waarom wij met houten wieken werken, in plaats van de traditionele witte wieken. De reden is niet álleen de natuurlijke uitstraling. Duurzaamheid staat bij ons voorop, en hout is volledig recyclebaar.  Bovendien zijn er andere voordelen van het gebruik van hout ten opzichte glasvezel wieken. Zo is hout een stuk lichter dan glasvezel. Tegelijkertijd is hout ook heel sterk en heeft het een hoge buigzaamheid en een hoge vermoeiingsgrens.


Massieve houten wieken


Bij de type B windmolen werken we met massieve houten wieken. Het extra gewicht van de massieve wieken kunnen we slim gebruiken om te pitchen (het wegdraaien van de wieken bij harde wind). Hiermee verbeteren we het krachtenspel en kan de boerenerfmolen efficiënter zijn werk doen.


Larikshout van Staatsbosbeheer


Onze wieken worden vervaardigd uit geselecteerd larikshout. Hiervoor werken we samen met Staatbosbeheer. Staatsbosbeheer haalt jaarlijks zo’n 200.000 kuub aan stammen uit zijn bossen, veel minder dan de jaarlijkse aangroei. Op deze manier worden onze bossen in stand gehouden. Kasper Broek, productspecialist hout bij Staatsbosbeheer:

Larikshout is voor deze toepassing heel geschikt omdat deze houtsoort een hoog aandeel harsrijk kernhout bezit. Hierdoor is het goed bestand tegen weer en wind.

Vaak komt dit geselecteerd hout uit Drenthe. Wij maken graag gebruik van lokale grondstoffen en lokale productie. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking!

Comments


bottom of page